Ekonomika

Hrubý domácí produkt dosahuje výše vyspělých států světa. V roce 2008 byl HDP na osobu v paritě kupní síly přes 26 800 USD, což představuje 82% průměru EU. Česká ekonomika tak svou výkonností předběhla ekonomiku Portugalska v roce 2005 a nyní se velmi strmě blíží úrovni Řecka, Kypru nebo Španělska. Velmi důležitý je ale také fakt, že jako člen Světové banky (WB) již Česká republika není „rozvojovou zemí“, ale stabilně se zařadila mezi třicítku nejvyspělejších států, tzv. „plátců“, ti z rozpočtu Světové banky neberou peníze, ale naopak je do ní vkládají. Z těch jsou pak dotovány projekty či půjčky rozvojovým zemím světa. Největším zahraničním obchodním partnerem země je Německo.

 

Vývoj ekonomiky

Hospodářství českých zemí tradičně patří k nejrozvinutějším v Evropě. Po roce 1989 došlo k transformaci centrálně řízeného hospodářství a privatizaci státního majetku. V rámci restitucí byla také navrácena část majetků znárodněných po roce 1948. Důsledky otevřené konkurence nejvíce postihly odvětví těžkého průmyslu, které nebyly konkurenceschopné. V roce 1995 se země stala členemOECD. Po vstupu země do Evropské unie následovalo období hospodářského růstu. Podíl průmyslu na tvorbě HDP klesl ve srovnání s rokem 1990 na polovinu a jeho místo zabral sektor služeb.

Tak jako většinu států světa, i Českou republiku zasáhla světová ekonomická krize. Projevila se zejména poklesem HDP o 4,5% v roce 2009, zvyšováním nezaměstnanosti a růstem zadlužení státu. Bankovní systém oproti tomu krizi odolal a negativní jevy nebo přímo krachy bank jako v jiných státech EU se neuskutečnily. V roce 2011 je očekáván růst HDP o 2,5%, v roce 2012 2,2% a v roce 2013 dokonce o 3,8%. Pozitivní vývoj české ekonomiky potvrdila například agentura Moody´s, která udělila ČR v roce 2011 hodnocení A1 s dobrým výhledem do budoucna.[30] Ve zprávě se mimo jiné konstatuje, že dluhová krize Eurozóny se ČR prakticky nedotýká. Do roku 2016 bude dle CIA Factbook HDP České republiky 325 000 miliard USD, což bude přibližně 32 000,- USD na obyvatele. Česká republika by měla v této době v měřítku HDP na obyvatele předehnat ekonomiky Slovinska, Řecka a velmi se přiblížit podobnému HDP na obyvatele jako ve Španělsku či Itálii. Napomůže tomu i stagnace a velké zadlužení ekonomik zmiňovaných států. Velký rozvoj se očekává především v oblasti služeb, výzkumu a HI-TECH průmyslové výrobě.

 

Těžba a zemědělství

Ke klíčovým nerostným surovinám těženým v Česku patří černé a hnědé uhlí, dál kaolín, jíl, grafit, vápenec nebo jiné stavební hmoty. Naleziště uranu se nachází u obce Dolní Rožínka. V malém rozsahu se na jihu Moravy těží ropa a zemní plyn, ale větší objem těchto surovin je dovážen z Ruska. Jelikož třetinu země pokrývají lesy, patří dřevo též k vývozním artiklům.
Pěstuje se hlavně obilí (pšenice, ječmen, kukuřice), brambory, cukrová řepa; z technických plodin len a řepka. Význam má i pěstování chmele, sadařství a vinohradnictví. Základem živočišné výroby je chov skotu, prasat a drůbeže, dále včelařství nebo chov sladkovodních ryb (zvl. kaprů).

 

Průmysl

Hlavními průmyslovými centry jsou Praha, Brno, Ostravsko, Plzeň a Mladá Boleslav. Mezi hlavní odvětví průmyslu v Česku patří chemický, strojírenský, potravinářský a hutnický. Další významná odvětví jsou průmysl energetický, stavební a spotřební. Méně významná odvětví jsou zbrojní průmysl nebo sklářství, které ovšem má v Čechách dlouhou tradici. Velký význam má pro export také automobilový průmysl reprezentovaný společnosti Škoda Auto. V roce 2010 v České republice vyrobily společnosti Škoda, TPCA a Hyundai dohromady 1 072 209 automobilů. Průmysl tvoří 35% českého hospodářství.

 

Služby

 

Telekomunikace

V zemi se prudce rozvíjejí telekomunikace. Největší telefonní operátor v zemi Český Telecom se spojil s globální společností Telefónica a přejmenoval se na Telefónica O2 Czech Republic. Tato společnost je také, spolu se společnostmi T-Mobile, Vodafone a U:fon, jedním z největších mobilních operátorů a poskytovatelů internetu v zemi. Česká republika má nejvíce předplatitelů bezdrátového připojení v Evropské unii. V roce 2007 mělo internet předplaceno 350 000 zákazníků.

 

Cestovní ruch

České hospodářství získává vysoké příjmy z cestovního ruchu. V roce 2001 celkové výnosy z cestovního ruchu dosáhly 118,13 miliardy korun, což představuje 5,5% HDP. V následujících letech však zájem cizinců o Prahu, pravděpodobně z důvodu silné koruny, opadl. Kromě centra Prahy jsou pro turisty lákavá i jiná města v Česku. Zejména se jedná o lázeňská města jako jsou Karlovy Vary,Mariánské Lázně a Františkovy Lázně, ale také historická sídla jako Kutná Hora, Český Krumlov, Karlštejn nebo Lednicko-valtický areál. Významné rekreační oblasti mimo města jsou České Švýcarsko, Český ráj, Krkonoše, Šumava.

 

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode